Onderwijsgroep

Pagina wordt aangepast

Deze pagina betreft 2016-2017.

Plaatsingscriteria brugklas

Lyceum Ypenburg heeft homogene brugklassen gymnasium, atheneum, havo en mavo. Daarnaast zijn er twee soorten dakpanklassen in leerjaar 1: atheneum/havo en havo/mavo, speciaal voor leerlingen bij wie in groep 8 niet helemaal duidelijk is geworden wat ze aankunnen. Zo kunnen ze zich iets langer ontwikkelen en laten zien welk niveau ze in huis hebben. In deze dakpanklassen wordt les gegeven op het hoogste niveau.

Leerlingen die willen worden toegelaten tot onze brugklas, moeten minimaal een mavo-advies hebben. 

Lyceum Ypenburg kent een Commissie voor Toelating en Plaatsing.

Klik hier voor de plaatsingscriteria brugklassen

Definitieve plaatsing brugklassen

Medio juni krijgen alle brugklassers een bericht. Daarin staat informatie over de kennismakingsmiddag en in welke klas ze zijn ingedeeld.

Hogere leerjaren

Om - als er plaats is - toegelaten te worden tot klas 2 of hoger geldt een aantal toelatingscriteria. Deze komen voor de aanmeldperiode op de website.

Klik hier voor de plaatsingscriteria hogere leerjaren

Tijdpad aanmelding en plaatsing brugklas

De aanmelding en de plaatsing verlopen volgens een vooraf bepaalde procedure. Bij overaanmelding of loting geeft de school via deze weg zo spoedig mogelijk informatie aan ouders. Klik hieronder op "Tijdpad aanmelding en plaatsing" voor de data.

Tijdpad aanmelding en plaatsing

Documenten nodig voor de aanmelding brugklas

Voor de gegevens die nodig zijn bij de aanmelding klikt u hieronder op de knop "Informatie aanmelding". U treft daar ook de link om het aanmeldingsformulier te downloaden.

Informatie aanmelding

Wil je meer weten over onze talentklassen?

Op Lyceum Ypenburg kun je je breed ontwikkelen. Houd je van sport, toneel, dans, zingen, muziek maken, ben je creatief of intellectueel begaafd dan zijn onze talentklassen iets voor jou!

Klik hier voor informatie over de talentklassen

Gymnasium

Heb je goede intellectuele capaciteiten en wil je meer weten over ons gymnasium?

Lees het hier

VOOR JOU

Als nieuwe brugklasleerling is er heel veel om aan te denken voordat je volgend jaar echt als leerling op Lyceum Ypenburg rond loopt. Om je daarbij te helpen geven wij alvast antwoord op een aantal veel gestelde vragen. 

6261

Als nieuwe brugklasleerling is er heel veel om aan te denken voordat je volgend jaar echt als leerling op Lyceum Ypenburg rond loopt. Om je daarbij te helpen geven wij alvast antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe zat het ook al weer met de selectie voor de sportaccentklassen, de ateliergroep, de theatergroep, de muziekgroep en digital science?
In februari zijn er selectiemiddagen voor de leerlingen die zich hebben opgegeven voor sportaccent. Er wordt onder andere gekeken naar uithoudingsvermogen (piepjestest), balvaardigheid, vermogen om samen te werken en er wordt een gesprekje met je gevoerd over de reden waarom je in een sport accent klas wilt.
In februari is ook de auditie voor de ateliergroep, de theatergroep en de muziekgroep en een intake-vragenlijst voor digital science. Ook voor deze talentgroepen ga je vooral aan het werk om te laten zien wat je in huis hebt. We zijn niet alleen op zoek naar talent, maar kijken vooral ook naar jouw motivatie om deel te nemen aan een profielgroep.
Alle leerlingen die zich opgeven voor een van de talentgroepen, ontvangen kort na aanmelding een brief hierover.

Hoe kom ik op het gymnasium?
Als je een vwo-advies van de basisschool hebt gekregen én over de juiste motivatie beschikt, kun je op ons gymnasium geplaatst worden. In 1 gymnasium volg je - naast alle andere vakken - Latijn en krijg je ook klassieke culturele vorming. In de tweede klas komt er naast Latijn ook Grieks bij. Met speciale activiteiten vormt het gymnasium dé uitdaging voor leerlingen die wat meer in hun mars hebben. Voordat het zover is, nodigen we jou en je ouders uit voor een intake-gesprek. Na dat gesprek hoor je of jij tot ons gymnasium toegelaten wordt.

Wanneer maak ik kennis met mijn nieuwe klasgenoten?

In juni is er een kennismakingsmiddag voor alle nieuwe leerlingen in klas 1 van Lyceum Ypenburg. Je maakt dan kennis met je klasgenoten en met de mentor van de klas. De mentor is een docent van wie je les van krijgt, maar die ook bij alle activiteiten van je klas aanwezig is. Hij of zij is ook degene bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Dezelfde dag is er een kennismakingsavond voor je ouders. Jij en je ouders krijgen over de kennismakingsmiddag en avond nog een aparte brief thuis gestuurd.

Wat heb ik zoal nodig op school?

Behalve de schoolboeken, die je bij Van Dijk Educatie bestelt, heb je natuurlijk nog van alles nodig. Voor de zomervakantie worden in de diverse grote warenhuizen afdelingen ingericht waar je alle spullen die je nodig hebt kunt kopen. We hebben alvast op een rijtje gezet waar je in elk geval aan moet denken:
REGENPAK ( tijdens brugklaskamp, als je op de fiets naar school komt, als we op excursie gaan)
SCHOOLTAS ( De meeste leerlingen gebruiken een rugzak. Koop wel een stevige!)
GROTE MULTOMAP
TABBLADEN
INSTEEKHOESJES
MULTOBLAADJES MET LIJNTJES
MULTOBLAADJES MET GROTE RUITJES
SCHRIFTEN (neem er voorlopig 5, het meest werk je in een multomap, of in werkboeken)
KAFTPAPIER
REKENMACHINE
ETUI
PASSER
PENNEN
POTLODEN
PUNTENSLIJPER
GUM
KLEURPOTLODEN
SCHAAR
PRITT-STIFT
GEODRIEHOEK
SPORTKLEDING (koop je op de eerste schooldag)
WOORDENBOEKEN

Succes en veel plezier met de aankopen!

Waar laat ik mijn jas?
In je locker! Nergens in school zijn kapstokken, dus is het de bedoeling dat je je jas opbergt in je locker, net als je waardevolle spullen of je gymtas. Elke leerling krijgt aan het begin van het jaar een persoonlijke schoolpas. Deze pas moet je altijd bij je hebben. Je hebt de pas bijvoorbeeld nodig om je locker te kunnen openen, maar ook om een boek te kunnen lenen in de mediatheek of om een computer te kunnen gebruiken.

Met welke vakken krijg ik te maken?
In de brugklassen vwo , havo en mavo worden de volgende vakken gegeven:

Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, tekenen, handvaardigheid, muziek lichamelijke opvoeding, studieles, mentoruur
Als je tot het GYMNASIUM toegelaten wordt, volg je in de brugklas ook het vak Latijn.

Gedurende het brugklasjaar krijg je ook gastlessen met betrekking tot sociale en maatschappelijke items. Zo zijn er bijvoorbeeld voorlichtingslessen m.b.t. (cyber)pesten, vuurwerk e.d. gegeven door medewerkers van Bureau HALT.

Is er een kennismakingskamp?
In september, als je een paar weken les hebt gehad, gaan we op brugklaskamp. Je zit 3 dagen in een groepsverblijf met je klas en nog een of twee andere klassen. We doen tal van activiteiten om elkaar beter te leren kennen.              

Lestijden

Lyceum Ypenburg heeft een 50-minutenrooster. Bij vergaderingen is er een 40-minutenrooster (minirooster). De dagen met een minirooster staan aangegeven in het jaarprogramma. Je kunt het jaarprogramma van het lopende schooljaar inzien door op "Jaarprogramma" te  klikken, rechts bovenaan op de website. In de schoolgids zijn de precieze tijden van het 50- en het 40-minutenroosters vermeld.