Lyceum Ypenburg

Voor je ouders

Een openbare school

Lyceum Ypenburg is een openbare school. Dat betekent dat we open staan voor kinderen met welke levensovertuiging of godsdienst dan ook. En dat verwachten we van onze leerlingen en van hun ouders evenzeer. Onderlinge verdraagzaamheid en respect voor ouders en docenten staan bij ons hoog in het vaandel.

Bewezen effectief

Het onderwijs op Lyceum Ypenburg laat zich het beste samenvatten als modern en effectief onderwijs. Goede methoden en een docentencorps dat bestaat uit docenten die hun vak verstaan.
Effectief onderwijs betekent ook overzichtelijke groepen die leren in lokalen waar op een gevarieerde manier wordt lesgegeven. Een goed contact tussen docent en leerling speelt een belangrijke rol. De school biedt structuur en stimuleert zelfwerkzaamheid.

Brugklassen per niveau

In de onderbouwklassen zijn er  homogene en heterogene brugklassen:

gymnasium, atheneum, atheneum/havo, havo, havo/mavo en mavo.

Haal eruit wat erin zit!

Lyceum Ypenburg profileert zich met de leus ‘Kiezen voor Talent’. Daar geven we op diverse manieren invulling aan. Door sportaccentgroepen, theatergroepen, ateliergroepen en muziekgroepen maar ook op het gebied van leren door het optimale uit onze leerlingen te halen. Leerlingen met een vwo-advies die hun intellectuele capaciteiten ten volle willen benutten, kunnen na een positief intakegesprek toegelaten worden tot ons gymnasium.

Veilig gevoel

Lyceum Ypenburg is een school waar wij met een gerust hart het predikaat ‘veilig’ op durven te plakken. Met de bouw en inrichting van het nieuwe schoolgebouw hebben we aan de factor veiligheid (voor leerling en docent) veel gewicht gehangen. Het is een transparante school zonder doodlopende gangen of donkere hoeken. Alles in onze school is goed zichtbaar waardoor iedereen zich er veilig en thuis kan voelen.

Gewoon gezond

Wij vinden het als school heel gewoon dat je in de schoolkantine uitsluitend gezonde tussendoortjes kunt kopen. Daarom hebben we in samenwerking met Van Leeuwen Catering en een aantal diëtisten een assortiment gezonde producten samengesteld. De frisdrankautomaten zijn gevuld met light-drankjes, sapjes en water, en de snoepautomaten zijn verwijderd en vervangen door een automaat met gezondere producten.

Roken: liever niet

In de school en op het schoolplein mag nergens gerookt worden, behalve (nog) op een klein gedeelte van het schoolplein (plek tussen de rode tegels). Klas 1 en 2 mogen sowieso nergens roken. Dit houden wij nauwlettend in de gaten en leerlingen worden daarop aangesproken.

Ouders en de school

Voor een voorspoedige schoolcarrière van onze leerlingen is een heldere communicatie met hun ouders van groot belang. Daarom kunt u de vorderingen van uw kind(eren) via Magister via de internetsite van Lyceum Ypenburg volgen. Met persoonlijke autorisatiegegevens krijgt u inzicht in alle door uw kind(eren) behaalde cijfers. Ook nieuws, mededelingen en achtergrondinformatie vindt u op onze website www.lyceumypenburg.nl. De communicatie over activiteiten vindt plaats via e-mail en via de website. Bewaart u dus uw autorisatiegegevens.

Mentoren

Alle leerlingen hebben een mentor die de studieresultaten en de sociale ontwikkeling van de leerlingen nauwgezet in de gaten houdt. De mentor deelt zijn ervaringen regelmatig met de ouders.