Ouderavond "Playback"

14 november 2017

Op dinsdag 10 oktober jl. heeft theatergroep “Playback” weer een voorstelling gegeven. Dit keer waren niet alleen de ouders/verzorgers van de leerlingen uit de brugklas uitgenodigd, maar was de avond tevens bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen uit het tweede leerjaar. Ook deze keer riepen de gespeelde scenes veel herkenning en soms ook emoties op.

Het verdrietige meisje dat haar bed niet uit wil om naar school te gaan omdat ze uit de ‘groepsapp’ is gezet en omdat haar beste vriendin niet eens meer gedag zegt.. Of de jongen die een grap (prank) uithaalde met een klasgenoot, deze helemaal verkeerd uitviel en hij er langzaam achter komt dat hij vanaf het begin er geen goed gevoel over had maar hij nu wel héél stoer is omdat hij het als enigste ‘durfde’…Als alles dan ook nog is gefilmd en op You Tube staat heeft de jongen een groter probleem dan hij had kunnen voorzien.

En dan de reacties van ons (de ouders/verzorgers). Het aanwijzen door de gespreksleider van “Playback” voor reacties uit de zaal: ‘Hoe zou u NU reageren, of wat heeft dit kind nu van u als ouder/verzorger nodig?

Omdat klas 1 en 2 ouders/verzorgers door elkaar zaten was de avond een mix van: “Ik hoop niet dat mijn kind dit ooit gaat overkomen” tot “Ja, dat hebben wij ook gehad thuis..”

De gespeelde situaties en het daarop volgende gesprek krijgen de kinderen van klas 2 ook aangeboden in een les. Een mooie gelegenheid om het er nog eens samen over te hebben thuis. Want (digitaal) pesten is (helaas) nog altijd een groot probleem.

De leerlingen van de brugklas krijgen een les van bureau Halt waarin ook het digitale pesten aan bod komt.

Een zéér geslaagde avond die (gelukkigJ) een jaarlijks terugkerende traditie is op Lyceum Ypenburg.

Sandra van der Have
Voorzitter Ouderraad Lyceum Ypenburg