Onderwijsgroep

Lyceum Ypenburg

Voortgezet onderwijs ABC

Aanmeldingsformulier
Als je voor een middelbare school hebt gekozen, moet je je ook nog opgeven bij die school. Dat kan met een aanmeldingsformulier.
Agenda
Bij de middelbare school hoort ook een agenda. In je agenda schrijf je jouw huiswerk op, je cijfers, maar het is natuurlijk ook leuk om je vriendjes en vriendinnetjes erin te laten schrijven. Je huiswerk schrijf je trouwens niet op de dag dat je het krijgt, maar op de dag dat je het af moet hebben. De school heeft ook een digitale agenda en die kun je via de website altijd raadplegen. Handig als je een keertje ziek bent geweest of zo! 
Atheneum
Je hebt twee soorten voorbereidend wetenschappelijk onderwijs: atheneum en gymnasium. Op het gymnasium kun je de vakken Grieks en Latijn volgen, op het atheneum niet. 
Aula
In de brugklas eet je tussen de middag niet thuis, maar op school. Meestal doe je dit in de aula, samen met alle andere scholieren.
Bel
Op de basisschool ben je gewend dat je naar huis mag als de bel gaat. Op de middelbare school betekent de bel dat het tijd is voor de volgende les. Als de bel gaat, pak je dus wel vaak je spullen: niet om naar huis te gaan, maar naar de volgende les.  
Blokuur
Je volgt twee dezelfde lessen achter elkaar. Bijvoorbeeld twee uur wiskunde. 
Bobo
Een bobo is een bovenbouwer, iemand die in een hogere klas zit. Daar hoef je natuurlijk niet
bang voor te zijn. Zij hebben tenslotte ook in de brugklas gezeten. 
Boekentas
Als brugpieper heb je soms wel 15 vakken. Dat betekent ook: boeken. Heel veel boeken. Soms wel meer dan 10 kilo aan boeken. Om te voorkomen dat je de rest van leven naar je tenen moet kijken van de rugpijn, is een goede boekentas echt belangrijk. Op een schooldag kun je een deel van je boeken in je locker opbergen. In de pauzes kun je dan “wisselen”. Zo hoef je niet de hele dag een volle tas mee te slepen. Maar pas op, je locker is in eerste instantie voor je jas bedoeld. 
Brugperiode
De eerste jaren van de middelbare school heten de brugperiode. Hierin kijkt de school of je op
de juiste plek zit en welke schoolsoort het beste bij jou past: mavo, havo, atheneum of gymnasium. 
Brugpieper
Het eerste jaar van de middelbare school vormt een soort brug tussen de basisschool en de middelbare school. Daar komt dus ook het woord brugpieper vandaan! 
Citotoets
Op veel basisscholen krijg je een toets die vaststelt op welk niveau jij kunt leren (vaak de Citotoets). Ook je leerkracht geeft een advies naar welke school je het beste kunt gaan. Natuurlijk mogen jij en je ouders ook meebeslissen. 
Cijfers
Als je op de middelbare school een toets of een overhoring maakt, krijg je daar een cijfer tussen de één en de tien voor. Het ene cijfer telt zwaarder dan het andere. Alle cijfers die je haalt, tellen uiteindelijk altijd mee voor je rapport. 
CKV
CKV betekent culturele en kunstzinnige vorming. Dit is een vak wat je op de middelbare school krijgt. Het vak is bedoeld om je kennis te laten maken met allerlei soorten kunst: van dans tot tekenen. 
Conciërge
Tsja, wat doet een conciërge eigenlijk niet? Van bandenplakken tot kapotte kluisjes repareren, hij kan het allemaal! Hij houdt ook in de gaten wie er allemaal te laat komen en wat er gaande is binnen de school. 
Decaan
Wat wil je later worden en welke studie wil je na de middelbare school gaan doen? De decaan helpt je antwoord te geven op deze vragen. 
Doolhof
Gangen, trappen, aula… de middelbare school lijkt soms één groot doolhof! Wees niet getreurd, voor je het weet kun je de schoolgangen wel dromen. En als je het even niet meer weet, loop je gewoon je klasgenoten achterna.
Eindexamen
Je sluit je middelbare school af met je eindexamen. Je eindexamen is per vak een grote toets over alles wat je geleerd hebt tijdens je middelbare school. Als je slaagt voor je examen, dan krijg je een diploma. Hiermee kun je verder gaan leren of gaan werken afhankelijk van je vooropleiding. 
Faalangst        
Heb je het ook wel eens meegemaakt: je hebt heel hard voor een overhoring geleerd en op het moment dat je hem krijgt, ben je ineens alles vergeten. Sommige kinderen zien zo tegen een overhoring op dat ze hier altijd last van hebben. Dit heet faalangst. Denk je dat jij last hebt van faalangst? Vertel het dan aan je mentor. Jullie kunnen dan samen nadenken over oplossingen als je een toets moet maken.
Fiets
Bij uitstek het beste vervoersmiddel om je van huis naar school voort te bewegen. Vervelend als het regent, heerlijk als de zon schijnt. 
Geodriehoek             
Als je naar de middelbare school gaat, moet je er een aanschaffen. Het is een driehoekige liniaal en je gebruikt hem speciaal voor wiskunde. 
Groot
De school, de kinderen, de boeken… alles lijkt wel groter op de middelbare school. Voor je het weet, ben je eraan gewend. 
Gymnasium
Op het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) heb je twee richtingen: gymnasium en atheneum. Het verschil is, dat je op het gymnasium ook lessen Grieks en Latijn volgt. Zowel het gymnasium als het atheneum duren zes jaar. 
Havo
De letters HAVO betekenen: hoger algemeen voortgezet onderwijs. Het is één van de drie schoolsoorten waarnaar je na de basisschool kunt gaan. De havo duurt vijf jaar. Na de havo kun je naar het hbo (hoger beroeps onderwijs).
Kaften
Elke dag draag je een stapel boeken mee in je schooltas. Om deze boeken netjes te houden, doe je daar kaftpapier of een hesje omheen. Dat is speciaal papier om je boeken te beschermen tegen scheuren of ezelsoren. 
Klassenboek
Lyceum Ypenburg heeft een digitaal klassenboek: Magister. Hierin schrijven de docenten het huiswerk op en plannen ze de toetsen. Jij en je ouders kunnen dit klassenboek via de website bekijken. Overigens moet je altijd zelf een eigen agenda hebben waar je zelf al je huiswerk ook netjes in noteert. 
Kluisje
Als je op de basisschool bent, hangt jouw jas nu nog gewoon aan de kapstok. Op Lyceum Ypenburg krijg je een locker. Dat is niet alleen handig om je jas, mobiele telefoon en gymspullen veilig in op te bergen, maar ook als je een zware tas hebt. Kijk op je rooster welke vakken je voor de pauze hebt. Je kunt de boeken van na de pauze dan in je kluisje stoppen. Je tas voelt nu een stuk lichter aan én in de pauze wissel je je boeken gewoon om! 
Leerwerk
Als je huiswerk opkrijgt kan dat maakwerk of leerwerk zijn. Bij leerwerk, het woord zegt het al, moet je voor de volgende keer iets leren. Schrijf in je agenda altijd duidelijk op of je huiswerk maakwerk of leerwerk is. 
LO
LO staat voor Lichamelijke Opvoeding. Dat klinkt heel spannend, maar het is eigenlijk gewoon een duur woord voor gym. Als je LO hebt, moet je dus je gymspullen meenemen.
Luistertoets
Bij een luistertoets, de naam zegt het al, moet je heel goed luisteren. Luistertoetsen krijg je meestal bij één van de talen, zoals Engels, Duits of Frans. 
Maakwerk
Als je huiswerk opkrijgt kan dat maakwerk of leerwerk zijn. Bij maakwerk, het woord zegt het al, moet je voor de volgende keer iets maken. Schrijf in je agenda altijd duidelijk op of je huiswerk maakwerk of leerwerk is. 
Mavo
De afkorting MAVO staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs. Deze opleiding duurt vier jaar. Na de mavo kun je naar het mbo ( middelbaar beroeps onderwijs).
Mentor
Op de middelbare school krijg je bij ieder vak een andere leerkracht. Er is één leerkracht die je wat vaker tegen zult komen: je mentor. Iedere klas heeft een eigen mentor. Bij hem kun je terecht met vragen en andere belangrijke schoolzaken. En vooral die eerste weken in de brugklas zal hij je veel uitleggen over alle
nieuwe dingen die je moet weten! 
MO
Een mo staat voor een mondelinge overhoring. Als je leerwerk hebt opgekregen heb je kans dat je zo’n overhoring krijgt. Je leerkracht stelt dan een vraag en wijst iemand aan die het antwoord moet geven of iedereen krijgt een blaadje waar hij/zij het antwoord op moet schrijven. Zorg dat je leerwerk altijd goed voorbereid, want soms krijg je een cijfer voor je mondelinge overhoring. 
Multiple choice
Op de middelbare school krijg je soms te maken met een multiple choice overhoring of toets. Multiple choice betekent meerdere keuzes. Je kunt dus uit meerdere antwoorden kiezen. Denk niet dat de overhoring daardoor makkelijker is. Er kunnen soms echte instinkers inzitten. 
Onderbouw
Ben je op de basisschool nog de oudste, op de middelbare school helaas niet meer. Je begint dan ook weer in de onderbouw als brugpieper. 
Open Dag
Tijdens een Open Dag neem je voor het eerst een kijkje op de middelbare school. Een Open Dag is
bedoeld om kennis te maken met een school en te kijken of die school bij je past. Het is altijd handig om je goed voor te bereiden op een open dag. Bedenk wat je allemaal belangrijk vindt als je een nieuwe school uitkiest.
Open vraag
Als je op school een toets of overhoring krijgt met open vragen, is het de bedoeling dat je het antwoord zelf bedenkt. Als je het antwoord niet weet, is het bij een open vraag toch slim om iets op te schrijven. Soms heb je een (deel) van het antwoord zomaar goed! 
Passer                         
Een passer koop je als je naar de middelbare school gaat. Je kunt er mooie cirkels mee tekenen, zonder dat je daar een bloempot bij nodig hebt. Je gebruikt je passer tijdens wiskunde en tekenen. 
Proefwerk                  
Een proefwerk is de naam van een grote toets/overhoring. Een proefwerk telt vaak zwaarder mee dan een mondelinge of schriftelijke overhoring. Goed leren dus! 
Profiel                        
Op havo en vwo kies je na drie jaar voor een profiel. Bijvoorbeeld natuur& techniek of economie&maatschappij. Daarmee bepaal je  welke richting je op wilt. 
Rekenmachine           
Hoofdrekenen hoef je niet meer zo vaak te doen, want op de middelbare school mag je een rekenmachine gebruiken. Je leert ook wat alle geheimzinnige knopjes betekenen. 
Rooster                      
In de eerste week op de middelbare school, krijg je een rooster. Hierop staat welk uur je in welk lokaal moet zijn, welk vak je krijgt en wie je les geeft. Zorg dat je je rooster elke dag bij je hebt (plak het in je agenda!) , want zonder rooster weet je niet waar je naartoe moet. Via internet kun je elke dag je rooster bekijken. 
Roosterwijziging        
Soms verandert er iets in je rooster. Dit noemen ze een roosterwijziging. Een roosterwijziging is ook wel eens voor één keer: je leraar Nederlands is ziek, dus die lessen vallen uit. Deze roosterwijzigingen staan vermeld op de website van Lyceum Ypenburg en op de monitors die in de school hangen. 
Schooltas
Een goede schooltas is erg belangrijk als je naar de middelbare school gaat. Koop er één die stevig is, goed tegen regen en wind kan en je met twee banden op je rug kunt doen. Een tas die je met een band over je schouder draagt lijkt misschien stoer. Maar de rugpijn die je ervan krijgt is dat een stuk minder.
SO
Een so staat voor een schriftelijke overhoring. Dit is een overhoring op papier, die iedereen voor zichzelf maakt. Soms kondigt een leerkracht een schriftelijke overhoring aan, maar soms krijg je het onverwacht. Meestal krijg je een cijfer voor je schriftelijke overhoring. Zorg dus dat je je leerwerk altijd goed voorbereid. 
Spieken
Spieken kun je maar beter laten. Het is namelijk verboden. Iedere school heeft zijn eigen regels wat spieken betreft. Vaak krijg je direct een onvoldoende als je betrapt wordt. Probeer dan je cijfer nog maar eens omhoog te krikken. Dat is bijna onmogelijk!
Talen
Je hebt al Engelse les gekregen op de basisschool. Op de middelbare school krijg je naast Engels nog veel meer talen! Denk maar eens aan Frans en Duits, of zelfs Grieks en Latijn als je op het gymnasium zit! 
Teamleider
Een teamleider zit in de schoolleiding van de middelbare school. Als je er vaak uit wordt gestuurd, moet
je je bij de teamleider melden. Die zie je dus liever niet te vaak…  
Schoolexamens
Als je in de bovenbouw van de middelbare school zit, krijg je naast proefwerken/toetsen ook schoolexamens. Deze schoolexamens tellen voor de helft mee met je eindexamen. Het is dus belangrijk dat je daar goede cijfers voor haalt. 
Vakantie
Wist je al dat de vakantie op de middelbare school soms langer duurt dan op de basisschool? Niets om over te klagen dus! 
Vakken
Op de middelbare school heb je niet de hele dag les van dezelfde leerkracht. De meeste vakken worden door verschillende leerkrachten gegeven en in verschillende lokalen. Daarom pak je na elk vak je spullen weer in om naar de volgende les te gaan. 
Vwo
VWO betekent voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het is een schoolsoort die zes jaar duurt en die als vervolgopleiding de universiteit (wetenschappelijk onderwijs) heeft.