Poëzie Debat & Essay in Antwerpen

25 juni 2019

Op 28 mei togen onze 5V-leerlingen Zoë Schaaf, Doris Steijger, Rozemarijn van der Looij, Mihai Bara, Jordy van der Kley en Ruben van Gelder, vergezeld van 24 supporters uit hun klassen, naar Antwerpen om deel te nemen aan de finale van Poëzie Debat & Essay in Antwerpen. Samen met het HML vormden wij de Nederlandse afvaardiging, die het opnam tegen vier Belgische middelbare scholen. Onder de bezielende leiding van presentator Rick de Leeuw (o.a. Tröckener Kecks, maar sinds 2000 ook als schrijver bezig) vonden er vurige debatten plaats over stellingen als 'Dichters hebben maatschappelijke verantwoordelijkheid' of 'Poëzie verbroedert'. Van onze eigen debaters kwam Ruben het verst. Hij bereikte de uiteindelijke grote finale, doch moest het daar afleggen tegen het vuurwerk van het HML. Desalniettemin een geweldig resultaat. Ook streden acht deelnemers, onder wie Zoë en Doris, om de prijs voor de beste essayist. En de prijs voor de beste essayist ging naar: Doris! Doris overrompelde de jury met "een groot gevoel voor woorden en beelden en een sterke eigen poëtische stem" (citaat uit het juryrapport). Doris, Ruben en alle andere deelnemers: we zijn trots op jullie!

poezie_debat.jpg