Goed voorbereid de toekomst in!


Vind je het leuk om de Engelse, Duitse of Franse taal uitstekend te beheersen? Je als een vis in het water te voelen als je in het buitenland gaat reizen, studeren of werken? Dan zijn de onderstaande talenprogramma's iets voor jou.

Cambridge English

Cambridge English is een lesprogramma waarbij je wereldtaal nummer één op een hoger niveau dan in de standaard lessen leert spreken, lezen, luisteren en schrijven. Het diploma wordt wereldwijd door universiteiten en werkgevers erkend. De examenonderdelen en lesmaterialen zijn door de Universiteit van Cambridge ontwikkeld. Het examen wordt internationaal op dezelfde manier afgenomen.

Aangeboden programma's

Preliminary English (PET)
Cambridge English Preliminary is het diploma op B1 niveau, waarmee je laat zien dat je de basis van de Engelse taal beheerst. Het bewijst dat jij je als toerist in een Engelssprekend land kunt redden en op de werkvloer goed in het Engels kunt communiceren.

First Certificate (FCE)
Het First Certificate is het diploma op B2 niveau en wordt internationaal door bedrijven en onderwijsinstellingen erkend. Het bewijst dat je de vaardigheden hebt om in een omgeving waar Engels de voertaal is, zelfstandig te werken en te  wonen of een Engelstalige studie te volgen.

Advanced Certificate (CAE)
Het Advanced Certificate is het diploma op C1 niveau en is verreweg het meest populaire examen dat wordt afgenomen. Dit diploma toont aan dat je op hoog niveau over taalvaardigheden Engels beschikt. Hbo-opleidingen, universiteiten en werkgevers hechten veel waarde aan dit certificaat.


 

Lyceum Ypenburg is door de goede resultaten die de afgelopen jaren zijn behaald officieel een Cambridge Preparation Centre.


Goethe lesprogramma (Duits)

Zit je in klas 3 of 5 en vind je Duits een leuke taal? Dan kun je op verschillende niveaus het Goethe Zertifikat halen. Het lesprogramma is vernoemd naar de bekende wetenschapper en schrijver Johann Wolfgang Goethe. Wie voor het Goethe-examen slaagt, krijgt een internationaal erkend certificaat dat voldoet aan het niveau van het Europese Referentiekader (ERK).

Goethe-examens worden wereldwijd op dezelfde manier door gecertificeerde docenten afgenomen.
 

Aangeboden niveaus 

 • A1 en A2 - klas 3 mavo/havo
  Met het diploma A1 en A2 kan je in eenvoudige bewoordingen communiceren over alledaagse onderwerpen die te maken hebben met familie, leefomstandigheden, opleiding en werk
   
 • B1 - klas 5 havo/vwo
  Met het diploma B1 kan je goed communiceren over onderwerpen die te maken hebben met werk, opleiding, vrije tijd en reizen. Je redt je goed in omgevingen waar Duits wordt gesproken. Het diploma biedt direct toegang tot de meeste universiteiten en bedrijven in Duitsland en andere Duitstalige landen.

Meer informatie over de niveaus: zie website ERK.


Diplôme DELF scolaire (Frans)

Zit je in klas 3 mavo, 3 havo of 5 vwo en wil jij de Franse taal goed beheersen, dan kan je bij Lyceum Ypenburg op verschillende niveaus het Diplôme d’Etudes en Langue Française (DELF scolaire) halen. Je leert nog beter Frans spreken, lezen, luisteren en schrijven. De certificaten DELF scolaire voldoen aan de niveaus van het Europese Referentiekader (ERK).

Het diploma is internationaal erkend en wordt door de Franse overheid uitgereikt. Het examen wordt altijd door gecertificeerde examinatoren op dezelfde manier afgenomen. 


Aangeboden niveaus

 • A2 – klas 3 mavo/havo
  Met het diploma A2 kan je in eenvoudige bewoordingen communiceren over alledaagse zaken die te maken hebben met familie, leefomstandigheden, opleiding en werk. 
   
 • B1 – klas 5 havo/vwo
  Met het diploma B1 kan je goed communiceren over zaken die te maken hebben met werk, opleiding, vrije tijd en reizen. Je redt je goed in omgevingen waar Frans wordt gesproken. Het diploma biedt direct toegang tot de meeste universiteiten en bedrijven in Frankrijk en andere Franstalige landen.

Meer informatie over de niveaus: zie website ERK