Verleg jouw intellectuele grenzen!

In de vwo-brugklassen volgen de leerlingen een half jaar lang de modules B-LIFE en STEAM. In de module ‘B-LIFE’ krijgen leerlingen les over verschillende thema’s die over het echte leven gaan: Burgerschap, Levensbeschouwing, Internationalisering, Filosofie en Ethiek (maken het acroniem B-LIFE). Er wordt met elkaar gewerkt aan en nagedacht over actuele kwesties en opvattingen uit de oudheid, over dilemma’s en diversiteit. In de module ‘STEAM’ werken leerlingen op het snijvlak van ver- schillende wetenschappelijke bèta-disciplines (STEAM is een acroniem voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics). Leerlingen onderzoeken lastige vraagstukken, ontwerpen mogelijke oplossingen en testen of deze oplossingen een antwoord zijn op het vraagstuk.

Daarnaast volgen alle vwo-brugklassers de klassieke talen Latijn en Grieks en leren over de daarbij horende cultuur met de verhalen over de verschillende goden. Aan het einde van de brugklas maak je dan een keuze tussen de Atheneumroute of de Gymnasiumroute, waarbij je in de G-route vanaf klas 2 Latijn en Grieks krijgt.

 Tijdens de zesjarige gymnasium-opleiding wordt een stevige basis gelegd om met succes de overstap te maken naar het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs. De profielen waaruit je kunt kiezen in het derde leerjaar zijn: cultuur & maatschappij, economie & maatschappij, natuur & techniek en natuur & gezondheid.

Zo werk je bij Lyceum Ypenburg aan jouw toekomst: loopbaanoriëntatie

Ontwikkel jouw creatieve talenten

Wil je graag jouw creatieve of sportieve talenten ontwikkelen? Dat kan bij talentgroepen Sport, Muziek, Theater, Digital Science, Atelier, Spaans, Chinees en Dans. Vanaf de brugklas kan je meedoen aan de jaarlijkse musical en Lyceum Ypenburg heeft een eigen schoolband die regelmatig optreedt. De talentgroepen volg je op een vaste middag in de week, na de gewone lessen.
Meer informatie: talentgroepen
 

Meer dan Grieks en Latijn

Lyceum Ypenburg biedt een breed programma aan waarin ook klassieke culturen, filosofie en algemene ontwikkeling veel aandacht krijgen. In de hogere leerjaren bezoek je musea en steden zoals Keulen, Trier en Athene. Tijdens de reizen naar Griekenland en Frankrijk gaan we op zoek naar sporen uit de Griekse en Romeinse oudheid.
 

Word een talentalent

Vind je het leuk om anderen te overtuigen van jouw mening? Kom dan bij ons debatteam. Je leert nog beter redeneren en argumenteren en ontdekt waarom andere leerlingen een eigen mening over hetzelfde onderwerp kunnen hebben.
Meer informatie: debating

Wil je nog beter Engels, Frans of Duits beheersenBij ons Cambridge-programma leer je Engels op een hoger niveau dan je in de standaard lessen aangeboden krijgt. Voor Duits kun je het Goethe-programma volgen en voor Frans het DELF-programma. Je krijgt een certificaat dat wereldwijd geldig is.
Meer informatie: talenprogramma's

Gymnasium

 Aantal jaar 6
 Profiel kiezen einde 3de jaar
 Examen alle vakken 

 Schoolexamenvakken  
        afgerond 5de jaar

 maatschappijleer
 
 
 Keuze-examenvakken tekenen, handvaardigheid, wiskunde D  


Heb je een zuiver vwo-advies? Dan is er gegarandeerd een plek voor jou in de brugklas.


 
Op de website van het ministerie van OCW vind je een overzicht met alle (verplichte) vakken en profielen.